App Facebook Istagram Linkedin
  • add to favorites
  • |
  • print this page

Press Releases

The Musée du Louvre-Lens wins the “Prix de l’Equerre d’argent 2013”

The prestigious award has been conferred on the museum designed by the architecture firm SANAA and with Permasteelisa façades.

The Musée du Louvre-Lens wins the “Prix de l’Equerre d’argent 2013”

Paris, January 22 - The Louvre-Lens museum has been awarded with the “Prix de l’Equerre d’argent”, the most prestigious prize that “Le Moniteur”, leading group in the publishing and service supply sector for the construction world, assigns every year to architectural works constructed in France.


The award, handed out by Ms. Aurélie Filippetti, the French Minister of Culture and Communication, during the awards ceremony held on January 21 in Paris, was established in 1960. Every year since 1983 it has been given to a construction in France standing out for its design and building qualities. Granted by an eminent jury whose 15 members include specialised journalists, architects, architecture graduates and engineers/project developers, the équerre d’argent recognises both the building project and construction qualities.


The Louvre-Lens museum, located in the former coal mining region of Lens in northern France, is a significant example of contemporary architecture: a 28,000 sqm glass structure offering a vast view into the surrounding landscape. The building envelope, a combination of aluminium, glass and cement, was manufactured by Permasteelisa Group, world leader in the design and installation of architectural envelopes for large buildings. 

 

The extreme technical complexity and the intrinsic value of the museum construction are the result of the desire of the Japanese architects, Kazuyo Sejima and Ryue Nishizawa (SANAA firm), to conceal all structural and building details. The only visible element is the horizontal line of the roof, onto which the Permasteelisa glass and aluminium panels are hooked.

 

The endeavour put into the façade design and installation and their added value are born out of the specific features of the project, revolving around line purity, transparency and the roof horizontal line.


The Permasteelisa cladding - 13,500 sqm of façades - consists of alternating glass, aluminium, double-skin and glass/aluminium panels, each being 6 meter high and 1.5 meter wide. 

 

 

pdf.jpg Download the press release (30 KB)

 

 

View project details

 


read more